01
JUL
DOK op Wereldreis Verstuur dit bericht naar een bekende
 

Verslag van een ondeskundige vader

 

Een nieuwe uitvoering van DOK, dat lijkt me weer een prachtige avond! De vorige uitvoering van DOK is alweer twee jaar geleden en die was ook mooi. En weer word ik gevraagd om als ondeskundige vader een stukje te schrijven. Ondeskundig? Twee jaar geleden was ik er ook. En ondertussen heb ik weer wat geleerd van mijn dochters: tumbling baan. Dit is een hele lange mat met lucht erin. Of een luchtbed, maar dan zolang als een lange mat. Eens kijken of we die vanavond zien.

 

Dit jaar gaan we met DOK op wereldreis. Ik ben benieuwd waar we overal komen. De show begint met de B.H.V.'ers. Ook een belangrijk onderdeel, maar hopelijk niet nodig vanavond. Ze wijzen leuk de nooduitgangen aan, de ene doet dat met wat meer overtuiging dan de andere. Geeft niet, want het is duidelijk genoeg.

 

En dan barst het los. De opening lijkt op de olympische spelen met al de prachtige vlaggen. Ik zie geen olympisch vuur, met dat zullen die B.H.V.'ers wel verboden hebben, haha. Leuk, we vliegen met DOK airlines, dat belooft wat. Ik doe mijn gordel alvast om.

 

Eerst naar BELGIË. En dat betekent dus Kabouter Plop! Kleine kinderen en hele kleine kinderen komen als plopjes de vloer op. Heel schattig. Soms is zo'n toestel toch een beetje moeilijk, maar dat komt vast door die grote laarzen. Maar het lukt ze toch! En aan het einde is het ff lekker slapen in de kring.

 

Terwijl de toestellenploeg hard aan het werk is, krijgt het publiek instructies van een stewardess. Zeer professioneel, we zitten immers in een vliegtuig.

 

 

Dan is er een grote voorbereiding, het zijn namelijk twee grote trampolines. We zijn in BRAZILIË en ze springen erop los. Zelfs de afsprongen zijn mooi, want ze gaan met drie personen tegelijk, ieder hun eigen beweging.

 

Tijdens de toestelopbouw voor het volgende nummer, komt er een dubbel rhönrad met twee personen heel langzaam voorbij rollen. Dat lijkt me best moeilijk zo mooi langzaam. Daarna wordt de toestelploeg voorgesteld. Ze komen allemaal even voorbij rennen. Maar dat zijn er veel! Daar sta je niet zo snel bij stil.

 

Dan komen we aan in AMERIKA. Een groep pittige meiden met mooie lange haren laten een strakke dans zien. Het lijkt Holland got Talent wel. Daar kunnen ze zo naar toe!

 

En daar zijn de stewardessen weer! Ze gaan Vader Jacob zingen. O nee, ik moet gaan zingen! Dan brom ik zachtjes mee. We zitten immers in een vliegtuig en willen niet teveel technische problemen veroorzaken.

 

Op de achtergrond verschijnt een filmpje. Nu komt NEDERLAND. Meisje 6/7 komen allemaal in het oranje op en beginnen door elkaar heen te springen. Op de trampoline en dan koprollend naar de volgende trampoline. Knap gedaan, meiden! En de muziek keuze is ook heel leuk: De fabeltjeskrant, bijtje Maja, de weg naar Hamelen, Pipi Langkous. Alle vaders en moeders herkennen dat vast wel. Vrolijk zwaaiend verlaten ze het toneel.

 

Dan gaan we naar ZUID-AFRIKA. Er wordt een groot laken opgehangen. Moet de was hier drogen of zo? Aha, het wordt een schimmenspel! De schimmen en schaduwen staan vrolijk te dansen. En dan komen ze voorbij stuiteren en vliegen! Maar wacht eens, dat is op zo'n tumbling baan! Dat ken ik! Haha, hoezo ondeskundig? Ik zie het direct. En daar komen de springers tevoorschijn, vanachter het schimmendoek. Ze springen er vrolijk op los, via de trampolines over de balken heen. Erg knap, het zou mij niet lukken.

 

Ojee, we krijgen een turbulentie waarschuwing van de stewardess! Er komt een rhönrad binnenrollen en ja hoor, daar gaat het mis. Hij gaat helemaal schuin en begint te rond te tollen. Gelukkig duurt het niet lang. Zodra het rad stil ligt, kunnen we weer verder met de show.

 

We zijn weer in AMERIKA en er wordt weer een mooie dansvoorstelling gegeven. Zeer intensief en energiek met lekkere moderne beat als muzikale ondersteuning. Mooi gedaan!

 

Voor het volgende komt er van alles binnengereden. Een grote bouwstellage, een hoop banken, kasten en platte dingen. Tsja, ik weet niet hoe die toestellen heten. Misschien toch nog een beetje ondeskundig. Maar wat betekent dit? Aha, het is freerunning! Salto's, slingeren, koprollen, kruipen, klimmen en springen. En een zijwaartse gekromde salto of zoiets, kan dat ook? En daar loopt iemand met een pet of en een hoed....of helm? Nou ja, hij doet iets ingewikkeld, een handstand salto of zo? Groot en klein springt hier rond, in GROOT-BRITTANNIË

 

Dan komt er weer een rhönrad voorbij rollen. We vliegen dus nog. Er zitten twee meiden in die goed samenwerken in het rad. Dat vereist zeker weten ook veel oefening.

 

Pizza? Dat moet ITALIË zijn. Hee, ik zie twee echte pizzabakkers van New York Pizza. Ze beginnen netjes het deeg te kneden en de meisjes 10/11 juichen ze toe. En terwijl de pizzabakkers hun pizza bodems rondslingeren, laten de dames hun kunsten zien op de lange mat, kast en balk. Meiden, kijk uit voor die pizza bodems, ze vliegen in het rond! Het lijkt wel een wedstrijd te worden. De pizza vliegen hoger en de meiden springen hoger. Na afloop nemen ze afscheid van de pizza bakkers alsof ze aan de jury tafel staan. Leuk gedaan!

 

Daar verschijnt weer een rhönrad, nu met een monteur erop. Hij heeft een zaag en begint hangend op de kop in het rhönrad aan een spijl te zagen. Er zijn toch geen problemen met het vliegtuig? Laten we hopen dat het goed komt.

 

We vliegen verder naar GRIEKENLAND. Hier komen de meisjes op met lichtjes en ze maken een sierlijke dans. Prachtig om te zien. Vervolgens laten ze hun turnkunsten. Sierlijk zwaaiend staan ze op elkaar met  en met vrolijke Griekse muziek maken ze een lenige dans.

 

In INDIA komen er meiden op met een Indiase kleding en dans bewegingen. Dan verschijnen er ineens een hoop acrobatische toeren. O, logisch, dit is acro! Met gemak staan ze op elkaar. En dan gaan die Indiase rokjes uit voor het werk. Het zijn veel meiden, maar ze gaan allemaal prachtig synchroon. Heel mooi om naar te kijken.

 

Terwijl de toestelploeg weer hard aan het werk is voor het volgende nummer komt er een rhönrad voorbij rollen met een laken ervoor. Dit rad heeft een ingebouwd schimmenspel: walk like an eqyptian!

 

En we zijn inderdaad in EGYPTE aangekomen. Met mijn deskundige blik spot ik daar weer de tumblingbaan. De dames gaan heen en weer en ik vraag me af hoeveel van die salto's kun je maken? Heel indrukwekkend. Met een trampoline springen ze over de balk heen met hun mysterieuze maskers. En dan is er ineens in de hoek nog een mooie presentatie op de brug. Deze ondeskundige vader, zonder timmermansoog, heeft duidelijk gezien dat die brug niet mooi recht stond. Dat moet dus brug ongelijk zijn. 

 

En daar is de stewardess met de drankjes! Ik lust wel wat te drinken. Maar helaas, geen tijd, we moeten daar naar het volgende nummer in AMERIKA. De dansgroep laat zien wat ze kunnen, een heerlijke energieke dans, met een schreeuw naar het publiek. En op het einde gillend alsof ze in een achtbaan zitten.

 

Dan zie ik ineens indianententen. We zitten dus nog in AMERIKA. Ik hoor de wild west muziek al. Ik zie indianen en cowboys op de brug, trampoline, een paddenstoel(?) en een paard. Het echte mannenwerk dus! Ineens veranderd de muziek en er verschijnen lasso's. Gaan we koeien vangen? Rennend gaan ze van het toneel af.

 

En we gaan door naar OOSTENRIJK. Ze maken hoge bergen van grote matten. We gaan dus skiën. Daar komen de meiden aan, helemaal in het wit en met een muts op. Je moet immers goed gekleed gaan. Eerst nog even sneeuwballen gooien in het publiek en vervolgens gaan ze met jodelende muziek aan de slag. Klimmen, springen, koprollen, het lukt ze allemaal. Af en toe moet er een muts rechtgezet worden, maar dat mag de pret niet drukken. Aan het einde van de oefening lopen ze hand in hand de zaal uit.

 

Dan krijgen we rhönrad in CHINA. Chineesjes met lichtgevende staafjes in hun knotje komen op. In een lange rij en met lampionnen stellen ze zich op. Vervolgens gaan ze naar de lange rhönradden...rhönraden...rhönradderen, wat is het meervoud van rhönrad eigenlijk? Rakelings rollen ze langs elkaar op, ieder doet zijn eigen kunstje. Zelfs met een parasol of waaier in de hand! Maar ook met iemand anders op de rug! Je moet het maar kunnen, mij zal het zeker niet lukken. De Chineesjes vertrekken met vliegende slingerballen als een prachtig Chinees vuurwerk.

 

We komen aan in BURUNDI. Waar ligt dat eigenlijk? Ergens in Afrika, denk ik. Thuis maar ff googlen. De springers hebben allemaal glow-in-the-dark strepen en stippen op hun armen, benen en gezicht. Ze beginnen met het omhoog gooien van twee jongens door middel van een grote mat. Heel kunstig. Het is grote groep en het springt langs en over elkaar heen op de lange mat. Ik bedoel de tumbling baan natuurlijk. Dat toestel kennen we nu. Dan ineens gaan ze massaal over de drie tafels heen, mooi synchroon. En als afsluiting wordt het publiek getrakteerd op steeds grotere salto. Gaaf gedaan, hoor!

 

Ook de afsluiting is zijn olympisch. Alle deelnemers verschijnen in de zaal en laten gezamenlijk een mooie dans zien. Bravo voor iedereen! De stewardess meldt dat we geland zijn en bedankt iedereen voor het vliegen met DOK airlines. Het was een prachtige vlucht.

Bekijk hier een paar foto's van de middagshow, hier van de avondshow, hier de hele fotoserie van de middagshow of hier van de avondshow. © Bericht: Carlo van Gemert. Foto's: Alex Beukhof - NicePhotos. ® Reacties: schrijf in ons kwetterboek.